Thursday, May 15, 2014

The Liebster Award From Ciksu

Alamakkkk...1st time nak menjawab benda2 cam ni...bukan reti sgt pon. tapi sy dah ditag oleh ciksu.  Cuba  jek la kan...TQ ciksu, kawan mayaku...rasa dekat di hati.


Jemput le baca peraturan dia supaya faham dan senang sikit nak buat entry nanti.. hehe.....

Rules 1: Berterima kasih kepada orang yang nominated korangKorang juga kena letakkan link blog dia dalam blog korang
Rules 2: Letakkan gambar Liebster Award dalam blog korang
Rules 3: Jawab 11 soalan yang dikemukan oleh orang yang nominated korang.

Rules 4: Senaraikan 11 fakta pasal diri korang secara rawak 
Rules 5: Calonkan 5 ke 11 blog yang korang rasakan layak dan mempunyai kurang daripada 
1000 followers
Rules 6: Senaraikan 11 soalan baru untuk blogger yang korang nominated kan
Rules 7: Senaraikan kembali rules ni dalam blog korang
Rules 8: Beritahu orang yang korang nominated tu dan sertakan sekali link entry korang
 
11 Fakta mengenai diri sendiri secara rawak;

1) seorg isteri - ada 3 anak perempuan, ada 3 org cucu lelaki....anak buah dah kawen kan...dapat la kita cucu....gelaran maybe nak guna "wan su"....wan panggilan utk nenek belah n9 & kawasan2 yg sewaktu dgnnya...su...anak bongsu. mengada sgt takmo panggil nenek2...cucu dpt drp anak sendiri kot ...
2) anak bongsu drp 8 beradik - 2 meninggal (kak ngah & abg uda).
3) Suka try masak2 @pun reka2 sendiri. ikut mood jugak. dah letih satu apa tak hidang.
4) Suka jugak tanam2 pokok. tapi beli rumah takde tanah. kalau ada jadi hutan kot buat masa ni.
5) teringin nak pi kelas baking dgn chef yg best2, belum sempat2 lagi.
6) Dulu masa belum kawen ada bela seekor kucing jantan...local cat...nama dia Brad. Kakak ambik dia kat Jusco, sebab hari2 tgk dia tak bertuan. Sangat cerdik & manja.  Tiap2 pagi jadi alarm kejutkan bgn subuh & pegi kerja. Bila dia tak de rasa kehilangan sgt...rindu sangat. Lepas tu buat keputusan tak payah ada pet lg. Tak sanggup rasanya...
7) Anak2 sy  jelous sebab sy dipanggil adik oleh family, bila balik kg. Si kakak agak bengang kenapalah ibu dia dipanggil adik. Makin byk umur ikut mana pon sy tetap adik....
8) peramah jugak kot...memula jumpa org mestila malu2, kalau org tu rancak mmg senang nak masuk la...
9) tak ada lesen B1, B2 tp masa meningkat remaja suka try2 start motor & bawak keliling rumah.
10) Setakat jahit baju kurung sendiri & anak2 tu boleh, tapi skrg nak cari masa utk duduk ngadap mesin jahit mcm masa begitu mencemburuiku...dulu kawan penah jugak tempah baju kurung utk bby girl dia sekali jek pon jahitkan...
11) dari dulu kini dan selamanya mmg tak suka mkn tauge...kenapa ntah....smokers pon sy tak suka...2 benda ni la mood boleh berubah serta merta. 



11 soalan yang perlu dijawab;

1) Nama penuh anda?
fazian mahmood

2) Nama yang digunakan dalam blog, kenapa?
fazianbatrisyia. nama family sekali.

3) Kenapa buat blog?
kenang-kenangan & rujukan sendiri & org lain yg mana memerlukan

4) Suka baca majalah Pa&Ma, kenapa?
Dulu selalu gak baca...la ni tak rajin pon beli.

5) Suka ais batu, kenapa?
ada boleh, tak ada pon boleh...

6) Suka bersolek, kenapa?
nak kata suka sgt tu tidak...makin lama makin simple aje, eye shadow pon dan lama tak pakai, nak gi kenduri jek...
gi office setakat alas cream, bb cream spf 42, bedak, lipliner & lipstick...eye liner ikut mood

7) Koleksi tudung paling banyak, kenapa?
bawal...mudah diurus drp segi penyimpanan...mudah dipakai. lgpun sy simple jek orgnya.

8) Bila tarikh perkahwinan anda?
17 Julai 2004...
sedih tanpa wali di sisi, sebab wali masa tu di wad HDU...br sedar drp koma.
30 Julai 2008 kembali ke rahmatullah...al-Fatihah buat ayahanda sy...Hj. Mahmood.

9) Set Bersalin/ Set Berpantang yang pernah anda guna, kenapa pilih set itu?
Nona Roguy...serasi kot...ok jek. suka minum teh herba dia, minyak herbanika tu best buat urut dlm pantang, phytonatal tu main telan jek, dll....Alhamdulillah...masa 3 x berpantang ni mmg guna produk tu...

10) 2 tips/ amalan untuk LUKA EPISIOTOMI cepat sembuh..
1. cuci luka dgn air bersih, suam...guna rebusan air daun sirih pon sgt bagus. lap2 skit pastu sapu dgn ubat yg hospital bekalkan.
2. jaga pemakanan, jgn mkn yg gatal2 tu, ikan2 yg berbisa...ikut badan org jugak....yg ada org tak kisah apa pon. sy pantang bab2 makan ni...mkn makanan yg berkhasiat. pemakanan sunnah...air zam2, kurma,  delima, yg minyak zaitun, habbatussauda' ni br mula,..dll
sayang badan oiii...sakit sendiri tanggung maa..

11) Usia kandungan berapa bulan sebaiknya membeli pakaian bayi..
5 bln ke atas...
dah masuk 2nd trimester...agak munasabah mula kumpul koleksi keperluan bby.
kalau nak tunggu akhir2 risau dah tak berapa nak larat jalan mall, kaki da berat nak melangkah, perut dah berat, pinggang da makin sakit. Mengandungkan 'wahnan 'ala wahnin...lemah atas lemah.... jd jgn derhaka pd ibu...ibu...ibu...ayah
 Apa pun kita doa byk2 biar semuanya selamat.

11 SOALAN YANG PERLU ANDA JAWAB:

1)  Nama panggilan, nama di blog

2)  Tarikh lahir, negeri asal

3) Cara isi masa lapang

4) Cara eratkan hubungan dengan suami/anak2/adik-beradik/kawan
(kalau sesuai jawab semua) kalau tak pilih mana2

5) Ajarkan saya 1 resepi mudah yg lazat, menyelerakan @ apa2 yg anda mahir 
(tulis resepi & cara)

6)  Tempat yang paling ingin dilawati, kenapa?

7) Kongsi dengan saya cara menjaga kesihatan

8) Senaman yang diamalkan

9) Ada amalkan pengambilan vitamin, supplement @ apa2 produk kesihatan

10) Apa kesan yang anda rasa best pada diri drp amalan produk di atas

11) Harapan masa hadapan...nak jadi yg macam mana



 
 

Calon2 yang ditag oleh saya ialah;
2) Sue Bee
3) Lady Di
4) Alise
5) Ika
7) Mel

 

8 comments:

  1. waa...boleh try join ni karang

    ReplyDelete
  2. ok akak. set.
    tima kasih..

    perkongsian ilmu yg menarik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh ya, akak, yg delima tu mkn buah delima atau pati delima?

      Delete
  3. Mkn buah delima yg fresh pon baik. nak mudah pati delima je...sy guna gulshan

    ReplyDelete
  4. maksudnya masa dlm tempoh berpantang tu, amalkan minum pati delima?

    sy mmg ada minum delima tu skrg.
    ingt tak pasai kes saya demam sakit tekak tu, bila akak komen terus saya pergi carik.alhamdulillah guna sampai skrg.laki bini :) hihi..

    ReplyDelete
  5. ok.. hari khamis saya publish entry ni k.. thanks sudi tag,... :)

    ReplyDelete
  6. ok.. dah ade entry

    http://ctalfakhishah.blogspot.com/2014/05/segmen-liebster-award-from-fazian.html

    ReplyDelete
  7. Done kak...
    Sila lah check it out! hehe..

    http://duniaaboi.blogspot.com/2014/09/the-liebster-award-from-fazianbatrisyia.html

    ReplyDelete