Wednesday, May 7, 2014

Pecel Bawal Vantage

 
Assalamualaikum / Salam Sejahtera,
 
Orang ada Vantage dia pon nak jugak.  Kebetulan Long ada ke Langkawi haritu sy kirim beli Vantage ni.  Memang berbaloi la kalau beli kat sana...saiz 32cm ni hanya RM99.00.  Sebenarnya tak tahu jugak Long ke sana...biasalah main SMS & call2 ni kan...Pastu kirim la sekali, mmg dah target nak beli kononnya tu kan.
 
Dah sebulan dok terbiar dlm stor. Baru balik kerja semalam terhegeh2 keluakan drp kotak cuci & guna.  Terus masak lauk simple jek.  Testing...1...2...3.  Apa ingat microfone ke???  OK la mmg best, sebab dapur kita tak terpercik sana sini. Takdela susah payah nak lap lepas masak. Lap jugak sikit2 tapi tak semencabar mcm masak sambal ke kari ke...
 
Ada resepi pecel yg ditumis dulu bahan perencah mcm dlm majalah RASA Mei 2014.  Tapi sejak dulu & tgk cara Bonda / Ayahanda mmg tak tumis.  So, sy ikut mana yg senang utk sy yg terkejar2 masa nak masak & uruskan kerja lain.  Terpulang pada citarasa.  Semua tak salah...pilihan di tangan kita. Masakan pecel yg dolu2 boleh tgk sini.
 
Kali ni sy guna ikan bawal.  Stok lauk byk, masaknya tak seberapa. Hb skrg dah pandai pegi pasar sendiri. So, mmg meriah freezer sy.  Ada perubahan, dulu hb mmg tak reti pegi pasar, mesti nak ada sy.  Skrg hb yg willing nak pegi pasar..Sy jauh sekali nak paksa dia. I kan very tolak ansur...he..he..he...1st time dengar hb cakap, "hari minggu nanti abg nak pegi pasar, tp you tak payah ikut" "kat rumah jek jaga anak".  I lg suka.  Rutin Ahad skrg ni bgn pagi & masak awal kira bajet kol 10am dah siap. Sebab lepas tu nak keluar rumah. Balik rumah dah boleh makan.
 
 
 

Siapa belum pernah tgk pokok & isi cekur,
inilah dia rupanya...


Mmg best ada kuali ni.
Si Humaira siap kata, ni ke kuali magic? apa yg magicnya...?
boleh masak sendiri ke...???
Terus dia tinggalkan dapur naik atas mandi...
bila dia ke dapur semula...ikan ni dah siap masak & berkuah....
OOOOOO....ini betul2 magic ni...
Kelakarnya lah anak...


 
Dinner semalam 
Pecel Bawal Vantage, bayam tumis, nasi putih, buah ciku & manga
 
 
RESEPI PECEL BAWAL VANTAGE
 
Bahan-bahan:
 
2 ekor ikan bawal - cuci bersih
1 labu bawang besar - tumbuk
4 ulas bawang putih - tumbuk
12 biji cili padi - tumbuk
1 1/2  inci belacan - bakar & tumbuk
isi cekur secukupnya - tumbuk
2 helai daun cekur - hiris
1 kotak santan KARA
sedikit air
garam secukup rasa
 
Cara:
 
1.  Masukkan ikan dalam kuali Vantage.  Biarkan ikan masak.
2.  Dalam kuali lain, renehkan bahan rencah dengan sedikit air.
3.  Tambahkan santan dan biarkan mendidih.
4.  Sesuaikan rasa & padam api.
5.  Curahkan kuah ke dalam kuali Vantage tadi....biarkan kuah mesra dgn ikan.  Taburkan daun cekur utk menambah aroma pecel.  Sedia dihidang.
 

Hadiah birthday thn ni semua merah...
hb merah, kasut merah
kuali pon merah...
X rancang pon...
Rezeki...Alhamdulillah




6 comments:

  1. kalau betul2 magic rupa itu, nak juga try letak dapur tengok2 dah terhidang lauk..kuali masak sendiri..kelakarlah..kuikuii..

    kalau letak cekur bukan setakat sedap tapi harum juga. Tapi bahaya juga kalau letak sebab ada orang tak boleh terima dan bau cekur ni.kagn tak terjamah laukknya. Masak sendiri, makan sendiri.

    ReplyDelete
  2. Yang buat akak tergoda buah ciku tu Fazian... emmm sedapanya lama tak makan :)

    ReplyDelete
  3. uih cekur....masak lemak cekur lak tu...mmg peberet lieya!

    ReplyDelete
  4. lauk yang buat tambah banyak kali ini la peberet saya.. ratah kuah pon xpe.. sedap kan bau cekur..

    sekarang susah la nak cari ciku yang kat pokok.. dah banyak pokok ciku pupus.. huhuhu

    ReplyDelete
  5. K. Yati: susah jugak jumpa buah ciku. Hr tu ada jual pulak kat mini market dpn rumah tu...terus geram sbb buah tu besar2 mcm kentang russet tu...3 biji tu dlm RM6.68...sedap manis

    Lieya: oohhh...suka jugak lauk ni ye...

    Siti Alfakhishah: org Johor mmg biasa jumpa lauk ni. C for Ciku....buku anak2 selalu jumpa word tu...kena beli & kasi anak mkn & kenal buah ciku yg disebut2 tu...

    ReplyDelete
  6. alhamdulillah dpt jga ye
    tak penah mkan pecel ni..
    ciku n mangga sdapnya :)

    ReplyDelete