Monday, May 12, 2014

Bercita2 nak 5S :: Fridge

 
 
Assalamaulaikum / Salam Sejahtera,
 
Bestnya kalau kediaman indah bak syurga buatan manusia yang menghuninya.  Kena mula walau sikit2 tak kira dari mana penjuru. Bumbung, lantai, tingkap, pagar, pasu eh...mana2 lah yg tuan rumah nak.  Peti sejuk apa cerita agaknya...Byk sangat rasanya bahan2 yg perlu dibuang daripada muatan peti sejuk.
 
Antara bahan buangan:
 
Mascarpone cheese, lempuk durian, tempoyak, ubat-ubatan, bermacam2 jenis gula2, bermacam bahan bakeri - yis, butterstoch cip, ikan bilis, sayur-sayuran, bunga kantan, daun kari, telur masin, telur rebus, lemon, jeruk penang dll.  Memang pengsan jugak la.
 
Nanti ada masa nak kemas mcm org lain jugak...
Banyak yg negative berkaitan S harus dinyahkan antaranya:
 
Semak
Selerak
Serabut
Sepah
Sakit mata
Sakit hati
Sampan karam
Seram sejuk
Susah
Selekeh
 
Oklah, minta2 berangan2 ni boleh buat. Doa-doakan la ye...
 
 


5 comments:

  1. kalau nak buat menda baik tuuu mmg byk halangan dan cabaran..hehehhe gambatte!

    salam kenal

    http://cenetos.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. mel biasanya buat 5s setiap kali barang dapur. Pernah sekali tu lama tak buat 5s, dah expired kentang segera, fishball n cheese dalam pembeku. Duk terfikirkan pembaziran, kenalah selalu buat 5s. Tapi kadang2 tak sempat, balik shopping dah penat. Bertangguh sudahnya sampai next shopping baru kemas..uhuu

    ReplyDelete
  3. TQ cinet...
    expired la sue...kalau tidak mau jadik tiramisu
    mel boleh share cara mel handle ni...tq mel

    ReplyDelete
  4. akak jemput singgah sini

    anda di tag .. jemput ye ^_~

    http://lobaksusue.blogspot.com/2014/05/the-liebster-award-from-maria-firdz.html

    ReplyDelete