Wednesday, December 18, 2013

Kobis Goreng ala Asrama



Assalamualaikum / Salam Sejahtera,

Anak2 sy rupanya suka makan kobis goreng simple cam ni.  Ingat sy satu ketika dulu masa tinggal kat asrama....lebih kurang cam ni la lauk dia...nasi kawah, ikan goreng garing @ ayam goreng @ sumber protien lain yg dimasak berkuah.  Balik asrama jek suka bawa bekal sambal tumis kering yg bonda @ kakak sediakan.  Kicap satu lagi...stok tu.  Dulu mmg agak memilih soal makan, tapi bila tinggal kat asrama sy tak begitu memilih.  Pernah sy ditegur senior sebab jarang sgt makan kat dining hall.  Mereka kata kesian kat parents sy dah bayar yuran mahal2 tapi sy tak makan. Bukan apa masa 14 hari tu xde langsung selera makan.  Macam mana nak makan. Sampai gi jumpa doktor la.  Bukan sebab putus cinta ke apa...he..he..he..takde keje putus cinta tak makan...bukan sy la tu...

Dalam masa 14 hari tu asyik makan oats, buah, roti & biskut. Itu jek kot yg lalu. Kalau sekarang cam ni, emmmm dah lama sy kurus.  Masa sekolah sampai masuk U berat cuma 42kg....tu paling berat la tu. Skrg nak pijak timbang pon nak menipu diri sendiri cam tak mo ngaku jek tgk skrin tulis brp kg...jahat ek...takpe...takpe...Semoga ada jalan di situ.

Kobis goreng ni benornya bukan nak masak jadi kuning.  Ni gara2 Irdina nak sgt tumbuk bawang, ikan bilis lepas sy tumbuk kunyit, bawang utk masak asam pedas.  Lesung pulak dibasuh oleh dia, berat kan lesung tu.  Sy pun silap patut tumbuk rencah yg ni dulu kan...takpelah...sekurang2nye berseri sikit kobis goreng ni kan.

KOBIS GORENG ALA ASRAMA

1/2 biji kobis - hiris
3 ulas bawang merah - tumbukk
2 ulas bawang putih - tumbuk
secubit ikan bilis - tumbuk
sedikit garam
sedikit minyak
sedikit air

Cara:

1.  Tumiskan bahan rencah hingga wangi.  Masukkan sedikit air....biarkan mendidih.
2.  Masukkan kobis & perasakan dengan sedikit garam.
3.  Sedia dihidang.

 
Buat semua pembaca blog fazian.batrisyia yg berminat nak dapatkan stoking V-ken boleh hubungi:

FAZROL - 013-3765529 @ 016-2498608

7 comments:

  1. assalam

    sedapnya nama kobis ni he hee
    asben akak peminat kobis gak tp biasa akak goreng kicap + telur je

    ReplyDelete
  2. Kat asrama ntah ye tdk ada rencahnya....ke main lebur je...sebab mmg x de rasa sngt...hihi...
    Rajin Irdina tlong kedapur ye...bagos anak dara...:-)

    ReplyDelete
  3. Mama Sara: masak cam tu sebab ingat zaman asrama la tu...mmg digoreng simple pastu kuning sikit...bubuh kunyit serbuk kott...x pun sy suka jugak kobis masak lemak.

    Asyifa: Ntahla tak pasti, tapi ada jumpa gak ikan bilis, bawang yg ditumbuk kasar2. Irdina boleh jugak tolong kat dapur...skrg suka perah santan...siap mention baru 2x tolong perah santan...

    ReplyDelete
  4. Tersenyum akak baca tajuk entri tu Fazian... Memang tu kobis style asramakan... tapi kedai mamak pun masak cam ni kan ;)

    ReplyDelete
  5. Kak Yati: tetiba ingat asrama lak masa masak tu...tak plan sgt pun nak masak simple cam tu. biasanya kat asrama tunggu hari jumaat makan best...nasi ayam, nasi hujan panas, nasi minyak, nasi baryani, nasi jagung dll jenis nasi minyak...full set + 1 cup ice cream...tapi kan kalau bonda dah datang pastu sibuk nak balik dah..x pandang tu semua...he..he..he...esok2 kalau anak2 dok asrama cam ne la pulak gelagat diaorg kan...

    ReplyDelete
  6. suka juga sayur kubis ni. nak nak buat masak lemak.
    ada yg kat tak elok makan kobis. huhu

    ReplyDelete
  7. Sayur kobis ni suka gak okje beli....goreng jangan lama, sedap!

    ReplyDelete